Kärnfurusoffa

Det är inte bara miljösmart att bygga sin egna möbel utan också väldigt roligt och skapar fina minnen att se tillbaka på. Nu kan du göra en lika fin och hållbar soffa av kärnfurutrall som Petra Nyborg gjort på hennes konto @villautgard.

Många har undrat över hur @villautgards soffbygge. Vi har därför tagit fram en instruktion som ni kan inspireras av och till ett fint bygge ni med. 

1. För att bocka gavlarna till soffa/fåtölj behöver du först tillverka en jigg (mall)

2. Vi har använt metallrör som är fastsvetsade på ett metall underlag, se bild för exakta mått.

3. Ramen är tillverkad i 18s armeringsjärn som är bockade efter jiggen UTAN att hettas upp.

4. När själva gaveln är bockad bör underligaren (1170mm) som är parallell med golvet samt strävan (255mm) mellan svank och underliggare svetsas på plats för att undvika att materialet återgår.

 

5. Ska du göra en fåtölj behövs 2 gavlar, en soffa 3 gavlar eller fler. Ramen till vår fåtölj mäter 74cm bred och soffan 200cm.

6. När du är klar med dina gavlar behövs det svetsas stag som håller ihop själva ramen. Vi har använt 3 stag placerade efter tycke och smak. Ett i framkant, ett mellan strävorna i svanken och ett i bakkant. 

7. Härligt! Du har nu en ram och kan kliva i snickarbältet!

8. Nu är det dags att bestämma mått på själva virket till möbeln. Vår fåtölj har en sittbredd på 84cm.

9. Vi använde SCA Smarttimbers kupade kärnfurutrall med måtten 28x140 och klöv varje bräda på mitten för att bättre kunna följa möbelns form. Vi klöv dessutom det raka hörnet som uppkom efter första klyvningen. 

10. När du har nog många ribbor (vi har 18 per möbel) för att börja monter kan du antingen göra som oss, tillverka clips av hålband eller köpa soromater i passande storlek.
 
11. Du kan med fördel börja montera ribborna i svanken för att få till en bra rundning och bekväm sittyta. Använd gärna en distans mellan ribborna vid montering för att få till samma avstånd mellan ribborna. Vi använde ”strö” från virkespaketet.

12. Tänk även på att vända de klyvda sidorna mot varandra för att sittytan ska bli så behaglig som möjligt.

13. Vi har monterat smala ribbor under respektive gavel för att slippa ha metall mot trä på altanen. 

Du är nu i mål med din möbel!
Tagga gärna @scasmarttimber och @villautgard så at vi får se era alster!

Bygg ett bord!

Vad gör man med stumparna som blir över vid altanbygget? Bygger ett fiskbensbord så klart! Följ Petra och Eriks instruktion för ett bord med personlighet av återbrukat material.

1. Börja med att kapa identiska stavar av allt material som blivit över. Använder du kupad kärnfurutrall till ditt nya bord kan du med fördel även kapa den kupade sidan.

2. Använd gärna en ”pekpinne” för att skjuta på materialet genom sågen för att minska risken för olyckor. När du har tillräckligt antal stavar för den storlek på bord du tänkt dig är det dags för montering.

3. Ta ett befintligt bord som behöver en ny skiva eller bygg ett helt nytt. Vi har valt att göra ett bord som funkar till våra utemöbler och därför byggt ett underrede i samma stil.

4. Dra ett streck rakt över skivans mitt för att underlätta monteringen. Använd trälim och lägg två stavar som ett ”V”. Upprepa sedan så att det blir ett fiskbensmönster. Medla kupad trall innan limmet torkar.

5. När du är färdig med monteringen renkapar du kanterna. Rita stödlinjer på ovansidan och kapa längs dem.

6. För att få till snygga kanter på bordet monterar vi en ram i trä. Det ger ett proffsigt intryck på din återbrukade möbel.

7. När ramen sitter på plats är det dags att slipa hela bordsskivan till du uppnår önskat resultat.

8. Vi har valt att olja in bordet för att det ska stå emot väder och vind lite bättre. Följ bruksanvisningen.

Tipset kommer från vår ambassadör Petra. Du finner fler tips och inspiraton på hennes Instagramkonto @villautgard.

 

Text: Mariana Vikström Foto: Sandra Lee Pettersson

 

På toppen av Hamrafjället hittar du en äventyrsstig för barn

Den två kilometer långa stigen som kallas Lämmelstigen, startar vid toppstugan i Hamra och slingrar sig runt på fjället.

Hit tar man sig med hjälp av sittliften Hamra Komfort. ​Äventyrsstigen är främst avsedd för barn i åldrarna 3-10 år. Tanken är att barnen kan uppleva fjällmiljön och lära sig mer om olika fjälldjur samtidigt som de roar sig med spännande aktiviteter. Längs stigen finns olika stationer byggda av vårt virke och stationerna är anpassade för att passa barn i de olika åldrarna. 

- Banan är en stor succé! Barn och föräldrar älskar den, säger Wille Jonasson, marknadsansvarig, Tänndalen. 

- Man kan ta sig upp till banan med liften fram till den 5 september, därefter kan man gå upp på stigen till slutet av september, säger Wille Jonasson. 

Hinner du inte besöka den innan vintern kommer så finns den även kvar nästa år.

Läs gärna mer om barnaktiviteter i Tänndalen här.