En bättre värld med hållbart byggande

SCA odlar ett stort socialt engagemang. Utvecklingsviljan har djupa lokala rötter, men förgrenar sig också ut i globala projekt tack vare empatiska medarbetares starka drivkrafter.


ALLA AKTÖRER i ett samhälle behöver hjälpas åt. Det är den fasta övertygelsen inom SCA, som tar ett brett ansvar för att vara en positiv kraft och en arbetsgivare med medarbetare som trivs, engagerar sig – och får se resultat av sina initiativ.

Utbildning, forskning och stöd till samhällsengagerade föreningar kretsar ofta kring SCAs verksamhetsorter. Varor och tjänster som köps in lokalt leder till arbetstillfällen, blomstrande bolag och infrastruktur som medborgarna får glädje av. Men med kreativa medarbetare som brinner för andras välstånd, kan helt nya möjligheter på avlägsna platser också öppna sig.

GÅVA TILL GHANA
Organisationen Children’s Home stöttar barn och unga i afrikanska Ghana. Mycket av hjälpen går till privata barnhem som på plats säkrar mat, hälsa och utbildning för barn som annars skulle ha varit hänvisade till ett liv på gatan.
Maria Lemon är biträdande platschef på SCA Wood Scandinavia, Tunadal, och medgrundare till Children’s Home. Hennes och dottern Sara Svenssons engagemang för barnen i Ghana har spritt sig till kollegor och resulterade senast i att en hel gåvocontainer med 50 kubikmeter sågade trävaror skeppades i väg från SCAs hamn.
– Många av våra medarbetare är engagerade i Children’s Home så vi kände att vi från företaget också ville göra något. Det här är ett sätt för SCA att bidra till en bättre värld genom att medverka till ökad jämställdhet och att fler barn får utbildning, säger Anna Schönström, platschef för SCA Wood Scandinavia, Tunadal.

JOBBAR FÖR JÄMSTÄLLDHET
Children’s Home jobbar på bred front och driver just nu ett jämställdhetsprojekt med hjälp från Sveriges biståndsmyndighet Sida och Forum Syd, som arbetar för människors rättigheter världen över.
– Projektet handlar inte bara om att få flickor att gå i skolan, utan vi jobbar också med att stärka kvinnors och flickors rättigheter ute i byarna. Vi  samarbetar med lokala organisationer som i sin tur driver på ansvarsbärarna, för att öka insikten att ett jämställt samhälle ger möjligheten till utveckling och därmed snabbare minskar fattigdomen, förklara Maria Lemon.
Virket ska användas till möbler och till en servicebyggnad som ska skydda mat och ved från regn. En lokal snickare kommer att bygga möblerna och barnen som fått se bilder på förlagor är förväntansfulla.

HAMNAR I RÄTT HÄNDER
För SCA är det en utmaning att vara med och göra skillnad på platser där företaget inte är representerat. I det här fallet skänker medarbetarnas personliga engagemang, som också innefattar besök i Ghana, en trygghet i att gåvor och hjälp hamnar i rätt händer.
Projektets inriktning på utbildning och jämställdhet ligger helt i linje med SCAs värden. Virkesgåvan andas dessutom långsiktighet, både konkret och symboliskt.
– Förutom att vi donerar byggnadsmaterial som ger Children’s Home möjlighet att ge utsatta barn en tryggare uppväxt, så har ju även den norrländska granen en viktig betydelse för hållbart byggande och därmed en hållbar värld, säger
Anna Schönström.

»Det här är ett sätt för SCA att bidra till en bättre värld.« Anna Schönström, Platschef för SCA Wood Scandinavia, Tunadal.

EXEMPEL PÅ SCAs SAMHÄLLSENGAGEMANG

  • Coachning av skogsentreprenörer för att bilda och driva egna bolag, ofta i glesbygd.
  • Stötta innovationskraft och entreprenörskap genom engagemang i bland annat BizMaker i Sundsvall, Ung Företagsamhet och andra regionala utvecklingscentra.
  • Tekniksprånget och Teknikcollege, för att öka intresset för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar bland ungdomar. Projekten Flit (Flickor i Teknik) och Geek Girls för att stimulera teknikintresse hos flickor.
  • Stöd till föreningsliv och lokalt samhällsengagemang inom idrott, kultur och andra områden.
  • Deltagande på nationell, regional och lokal nivå i Skogen i skolan för att sprida kunskap och intresse om skogens möjlig-heter och skogsnäringens karriärvägar.
  • SCAs mångfaldsparker. Större landskapsavsnitt som sköts för att gynna natur- och kulturvärden.

Text: Jennie Zetterqvist Foto: Madelene Schreiner

Drömmen om ett utekök i trä

Magdalena Forsberg är den matintresserade skidskyttedrottningen som lagt pjäxorna på hyllan. Nuförtiden är hon både skogsägare och ambassadör för skogen, skogsbruket och ett hållbart byggande i trä. Så valet av material var inte svårt när det var dags att bygga utekök.

Drömmen

Ett utekök i anslutning till orangeriet intill barndomshemmet vid Höga kusten. Visst låter allt i den meningen drömmigt! Magdalena Forsberg ville ha rinnande vatten i sitt utekök, där hon kan skölja sina egenodlade grönsaker, och maken Henrik hade siktet inställt på en kamadogrill. Allt kom på plats, liksom en öppen eld med grillgaller. Så blev drömmen om ett utekök verklighet, med trä från SCA SmartTimber.

Bygge

Ta hjälp av proffs eller läs på noga innan du börjar bygga ditt utekök. Några saker att tänka på: Underlaget är viktigt när du ska lägga marksten. Välj material av hög kvalitet, som tål att vara utomhus året runt. Och planera projektet väl. Tillsammans med vår inredningsexpert Terése Hulling på Hulling Consulting har vi hjälpt Magdalena att förverkliga sin dröm om ett uteköksom är byggt av Handy Man PJ med trä från SCA SmartTimber, färg från Jotun och gjutna betongskivor.

”Det blev faktiskt ännu bättre än vad vi kunde drömma om”, säger Magdalena.

Tillsammans 

Uteköket är den perfekta platsen för att laga och äta mat tillsammans med vänner och familj. Någon hackar grönsaker från landet intill, en annan fixar något att dricka och någon dukar – allt medan samtalen går i varandra. Alla kan vara med dagar och kvällarna blir precis så långa vi vill. Allt under bar himmel.

Testa några av Magdalenas goda favoritrecept! 

Potatissallad

Släng ihop Magdalena Forsbergs potatissallad – och passa på att intervallträna mellan uteköket, huset och grönsakslandet. Det var i alla fall så det såg ut när den gamla skidskyttedrottningen drog igång matlagningen. Magdalena hämtade ingredienser samtidigt som hon pratade med maken Henrik i mobilen. På vägen passade hon på att vattna några plantor och sätta ut vattenspridaren i grönsakslandet. Omkring trettio rappa turer mellan huset och trädgården blev det, hela tiden med ett stort leende på läpparna. ”Det är så jag är! Det är så mycket jag vill hinna med”, säger Magdalena.


1 ½ kg kokt potatis
1-2 gröna äpplen
1 purjolök
1 burk kapris


2 msk balsamvinäger
6 msk olivolja
1 msk vatten
Salt och nymald svartpeppar efter smak

Skär potatisen i bitar, hacka äpplet och skiva purjon. Vänd ner kapris och vinaigrette. Låt gärna stå i kylen någon timme innan servering.

Grilla

Få saker slår att grilla över öppen eld. Det är mysigt, vackert och maten får en härlig smak av veden. I sitt utekök kombinerar Magdalena och Henrik Forsberg detta med en kamadogrill, vars mångsidighet gör att de kan både snabbgrädda en pizza eller långsamt röka maten. Och just det, bryt sparrisen i stället för att skära den, tipsar Magdalena. Då tar du bort precis rätt mängd av stjälkens träighet.

Pesto

”Ju mer parmesan desto bättre”, säger Magdalena Forsberg medan hon tillagar sin vackert gröna ruccolapesto i uteköket. Här är ingredienserna till hennes version av den mortlade klassikern från Italien.

70 g ruccola
0,5-1 dl riven parmesan 
0,5 dl pinjenötter
1 dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
½ vitlöksklyfta

 

Magdas Müsli

Magdas müsli passat alltid, sommar och sol eller skolstart. Så här gör Magdalena Forsberg sin egen tmüsli. ”Jag brukar höfta, men det här är grundreceptet”, säger hon.

10 dl havregryn
5 dl rågflingor 
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
2 dl linfrö
3 dl hackade valnötter 
0,5 msk salt 
4 dl vatten 
1 dl raposolja

Gör så här:
Knåda ihop allt till små klumpar på en plåt. Ställ i ugnen på 220 graders värme i 20-30 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Det är färdigt när müslin fått lagom färg. ”Jag brukar stänga av ugnen, öppna luckan och låta det stå på plåten över natten. Tillsätt sedan de godsaker du vill ha i. Jag tar ofta russin och kokoschips.”

 

Följ Magdalena på hennes Instagramkonto, du möts av enmassa tips och inspiration @mmagdalenaforsberg. 

 

 

 

Foto: Kristofer Lönnå

 

 

Att bygga i trä är vägen framåt

Wingårdhs Arkitekter skapar många av Skandinaviens mest uttrycksfulla hus. Grundaren Gert Wingårdh drivs av att rita byggnader som berör, något han lyckats med i 40 år. Nu tar byrån ett vägvisande steg framåt för att bidra till hållbart byggande utan att dra ner på de konstnärliga ambitionerna.

Januarihimlen brinner i rött när fredagen gryr i Göteborg. På Kungsgatan 10A börjar våningarna som utgör Wingårdhs Arkitekters huvudkontor fyllas av medarbetare. Med ett grönskande gatuplan, Street Level, öppnar kontoret famnen för besökare och förbipasserande.

Wingårdhs har legat på samma adress sedan 1980-talet, men den forna butikslokalen med glasväggar ut mot gatan är ett nytillskott som illustrerar byråns ambition att bli mer publik genom att både blicka ut och öppna för mer inblick.

HÅLLBAR ARBETSGLÄDJE

Arkitekter och ingenjörer stiger in, hälsar, gör ett kort stopp i det avskalade köket för att sedan försvinna vidare upp i huset till sina skrivbord med en kaffekopp i handen. Gert Wingårdh själv har en

intensiv morgon och den arbetsdag som egentligen skulle tillbringas på plats i hemstaden, måste nu också räcka till en visit i Oslo. Som ensam ägare till arkitektbyrån med 220 anställda är han engagerad och involverad i många projekt som kräver hans personliga närvaro i avgörande skeden.

Många känner honom sedan länge som en av Sveriges främsta arkitekter och genom programmet Husdrömmar på nationell tv har han också blivit folkkär. Han startade eget som 26-åring år 1977 och går fortfarande till jobbet med glädje.

När andra varvar ner, växlar han upp. "Jag hade en period efter 50 när jag kände ett stort behov av återhämtning. Men efter 60 jobbar jag mig i form", konstaterar han.

 

VISAR VÄGEN MED TRÄ

Hos Wingårdhs är trä ett märkbart hett ämne. Vi på SCA SmartTimber välkomnas varmt under en rundtur på kontoret, särskilt när ärendet och artikelämnet blir känt. ”Vad passande! Vi gör allt i trä här nu”, säger en av arkitekterna med ett leende.

Wingårdhs har gått på djupet med frågan om den brukade skogens positiva påverkan på utsläppen av mängden växthusgaser. Slutsatsen är att arkitektbyråns klart största möjlighet att bidra till ökad hållbarhet är att genomgående föreslå ett byggmaterial som är förnyelsebart och binder koldioxid under hela sin livstid.

"Jag vill bygga mer i trä." säger Gert Wingårdh.

"Och det finns inget bättre sätt för oss att aktivt påverka koldioxidutsläppen än att föreslå trä som förstahandsval i alla våra projekt. Vi är förstås inte främmande för andra material, men nu utgår vi från trä som stommaterial om inte kunden specifikt efterfrågar något annat."

Beslutet förstärker intrycket av byrån som en föregångare som vågar ta ledning. Erfarenheten visar att den som skaffat sig kunskap kan göra alla inblandade till vinnare. Gert Wingårdh drar paralleller med den utveckling som rörde tillgänglighetsanpassning av byggnader som tog fart för cirka 20 år sedan.

Arkitektbyråer fick kritik för att de inte tog frågorna på tillräckligt stort allvar i sina projekt. "Vi tog till oss den kritiken, läste på och lärde oss mycket mer än det som rymdes inom lagstiftningens krav, vilket i sin tur gjorde att vi kunde ställa aktiva frågor till våra beställare. Det visade sig att när vi hade en så pass överlägsen kunskap, fick vi också oftast vår vilja igenom", berättar han.

Något liknande sker nu när det gäller trä som byggnadsmaterial. "Då som nu uppfattas det nog primärt som ett kunskapsutbyte mellan oss och beställaren. Det finns självklart projekt där det inte är lämpligt med trä, men i de flesta av våra projekt som rör bostäder och kontorshus är det faktiskt det."

Wingårdhs bedömning är att byrån kan bidra till att minska koldioxidutsläppen med 50 procent genom en övervägande användning av trä i stället för exempelvis stål och betong i sina konstruktioner. En specialist inom träbyggnad, Dan Wilhelmsson, har rekryterats särskilt för att kunna vara med i tidiga skeden tillsammans med arkitekten och uppdragsgivaren. Hans expertis används också i andra träfrågor som kan handla om allt från brandsäkerhet och akustik till konstruktion.

 

HÖGTEKNOLOGISK TRÄKUPOL

Ett av de publika träprojekt som just nu planeras i huset, är tillbyggnaden av Göteborgs vetenskapscentrum Universeum. Den befintliga byggnaden, som har beskrivits som "en enorm, modern trälada", stod klar 2001 och är en av Gert Wingårdhs personliga favoriter.

"Det finns många anledningar till det. Dels ligger den råa estetiken närmare mitt hjärta än många andra uttryck som vi jobbar med. Dels växte byggnaden fram i en väldigt bra process där vi samverkade med myndigheter, näringsliv, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Västsvenska handelskammaren", säger han.

Att Universeums lustfyllda miljöer lyckas göra unga människor medvetna om naturvetenskap, bidrar också till favoritskapet.

"Dessutom passerar en halv miljon människor per år genom huset. Det är få av våra andra byggnader som kan mäta sig med det, säger Gert Wingårdh. Universeum projekterades redan 1998. Den levande verksamheten krävde en flexibel byggnad och då blev trä det givna materialvalet. Till utbyggnaden har Wingårdhs skapat en iögonfallande träkupol som kommer att bli 26,4 meter i diameter. Här ska vetenskap synliggöras och komplicerade skeenden illustreras med hjälp av digital teknik i världens första publika visualiseringslabb."

Samtidigt får Universeum en upphöjd gestalt.

"Mest spännande blir det att se hur själva sfären, visualiseringsdomen,formas av månghörningar. Universeum är den perfekta arenan för att utforska nya lösningar", säger Gert Wingårdh.

Byggnaden kommer att kläs i cederspån som tillverkas av spill från cederstockar. Spånplattorna känns delikata i handen, men de är mycket motståndskraftiga vilket behövs med den intensiva citytrafiken och den utsatta väderlek som tidvis råder i kuststaden. De naturliga grånande färgskiftningar som uppstår med tiden kommer att ge fasaden en varierad och levande yta.

ENERGISMART REKORDSNABBT

Universeum var ett pionjärprojekt inom det hållbara byggande som gått från undantag till regel under de senaste decennierna. Utvecklingen har gått fort, men inte för fort. Gert Wingårdh minns bomässan Bo01 i Malmö 2001 som ett startskott för ett betydligt mer energismart byggande. Då ställdes nya krav på en maximal energiförbrukning på 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Vid den tiden låg merparten av produktionen på 200 kilowattimmar per år och i dag är den nere på 75, med teknisk möjlighet till 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

"Det innebär en fjärdedel av ursprungsförbrukningen, så det kallar jag raskt marscherat! Jag tycker till skillnad från många andra att arkitektbranschen har varit extremt snabb på att anpassa sig. Acceptansen ligger på 100 procent och idag är det som att slå in öppna dörrar att ens prata om energieffektiva hus. Det är så självklart, säger Gert Wingårdh.

 

MATERIALVAL SOM LYFTER

Hållbart byggande har funnits i Gert Wingårdhs medvetande länge. Redan 1988 belönades han med Sveriges finaste arkitekturpris, Kasper Salin-priset, för Öijared Country Club där trä, ett starkt klimattänkande med lokala material och låg energiförbrukning spelade avgörande roller.

En tilltalande aspekt med trä, utöver dess klimatsmarta egenskaper, är att så många har ett okomplicerat förhållande till materialet, tycker han. Dess dekorativa egenskaper är djupt förankrade och älskade.

"Trä som material har vi alltid använt mycket interiört eftersom det ger en värme och en färgskala som uppskattas i Skandinavien. Med vit pigmentering uppnår man också den ljusa, fräscha känsla som länge varit efterfrågad. Fler offentliga byggnader borde byggas i trä", tycker Gert Wingård. Han ser också stora möjligheter för andra publika konstruktioner.

"Vi tittar på projekt med vägbroar i trä och parkeringshus i trä. De är inte verklighet än, men det kommer de helt säkert att bli inom en snar framtid. Vi ser inga begränsningar i trä."

Text: Jennie Zetterqvist Foto: Bodil Bergqvist