Tips från kulörchefen

Nina arbetar som kulörchef på Jotun, det hon och hennes kollegor inte vet om kulör är inte värt att veta. Hon har en lång erfarenhet av att jobba fram nya kulörer och nya kombinationer. Vi frågade henne om råd när det kommer till kulörval utomhus – Här är hennes fem bästa tips:

JOTUN 8413 Herrgårdsgrön  JOTUN 10416 Pärlevit

1. Tänk helhet

Fasadkulören du väljer påverkas av alla andra kulörer och material som den omges av. Det betyder att fasadkulören påverkas av kulörerna från detaljer på huset, såsom fönster, grund och takpannor men också av miljön runt huset såsom sten, gräsmatta, plattor eller grus. Därför är det a och o att tänka helhet när du väljer utomhusfärg till ditt hus.

 

2. Vitt är mer än bara vitt

Kom ihåg att vitt kan betyda massa olika saker - det finns olika vita nyanser som kommer få din husvägg att se olika ut. Om du har förmålade vita fönster och dörrar är de troligtvis målade med den gulvita kulören 1453 Bomull/S 0502-Y. Det innebär att om du väljer en helt vit kulör på fasaden så kommer den få dina förmålade detaljer att se gula och lite smutsiga ut.
 

 

3. Kulör visar vägen

Ju större kontrasten mellan fasadkulören och komplementkulören är, desto större fokus kommer detaljerna få. Det ger dig möjligheten att både tona ner och framhäva detaljer på husets fasad, allt efter tycke och smak. Om du vill ha ett diskret och elegant uttryck, välj svagare kontraster mellan fasadkulör och kulör på detaljerna. För att få så lite detaljfokus som möjligt väljer du en och samma kulör rakt igenom.

JOTUN 1453 Bomull

2279 Caput Mortum 10416 Pärlvit

 

4. Kom ihåg grunden

Kom ihåg grundmuren - den är en viktig del av huset! Många människor målar den kritvitt av gammal vana. En grundmur bör helst målas i en dämpad jordfärg som ger huset en solid förankring, gentemot marken. Grå, beige och bruna toner kan vara en bra start - se bara till att kulören du väljer matchar fasadens kulör. Då blir övergången mellan mark och hus mjukare och mer harmonisk.

5. Välj kulör i rätt miljö

Digitala färgsättningsverktyg är bra när man vill bestämma sig för vilket kulörområde man vill ha. Men för att verkligen veta om den valda kulören blir som man tänkt sig är det allra bästa sättet att köpa en provburk och och måla upp på några lösa panelbrädor som kan flyttas runt utomhus. Titta på dem både i dagsljus och när eftermiddagssolen ligger på – först då får du ett korrekt intryck av kulören.

 

På Jotun Måla Utomhus hittar du mer inspiration och fler färgförslag.