Bygg ett bord!

Vad gör man med stumparna som blir över vid altanbygget? Bygger ett fiskbensbord så klart! Följ Petra och Eriks instruktion för ett bord med personlighet av återbrukat material.

1. Börja med att kapa identiska stavar av allt material som blivit över. Använder du kupad kärnfurutrall till ditt nya bord kan du med fördel även kapa den kupade sidan.

2. Använd gärna en ”pekpinne” för att skjuta på materialet genom sågen för att minska risken för olyckor. När du har tillräckligt antal stavar för den storlek på bord du tänkt dig är det dags för montering.

3. Ta ett befintligt bord som behöver en ny skiva eller bygg ett helt nytt. Vi har valt att göra ett bord som funkar till våra utemöbler och därför byggt ett underrede i samma stil.

4. Dra ett streck rakt över skivans mitt för att underlätta monteringen. Använd trälim och lägg två stavar som ett ”V”. Upprepa sedan så att det blir ett fiskbensmönster. Medla kupad trall innan limmet torkar.

5. När du är färdig med monteringen renkapar du kanterna. Rita stödlinjer på ovansidan och kapa längs dem.

6. För att få till snygga kanter på bordet monterar vi en ram i trä. Det ger ett proffsigt intryck på din återbrukade möbel.

7. När ramen sitter på plats är det dags att slipa hela bordsskivan till du uppnår önskat resultat.

8. Vi har valt att olja in bordet för att det ska stå emot väder och vind lite bättre. Följ bruksanvisningen.

Tipset kommer från vår ambassadör Petra. Du finner fler tips och inspiraton på hennes Instagramkonto @villautgard.

 

Text: Mariana Vikström Foto: Sandra Lee Pettersson

 

Så lyckas du med ditt utekök

Vi är många som drömmer om det där uteköket för att laga vårlunchen eller kanske för att kunna samla vänner och familj för utsökta sommarmiddagar. Terése Hulling arbetar som inredare och inspiratör och har skapat många utekök runt om i landet. Här har vi samlat hennes bästa tips för att lyckas göra verklighet av drömmen om det härliga uteköket.

Vi är många som drömmer om det där uteköket för att laga lunchen eller kanske för att kunna samla vänner och familj för utsökta sommarmiddagar. Terése Hulling arbetar som inredare och inspiratör, här har vi samlat hennes bästa tips för att lyckas göra verklighet av drömmen om det härliga uteköket.

Börja med att bredda perspektivet
Ta in inspiration från vänner, grannen eller kanske har kvarterskrogen några smarta lösningar att inspireras av. Fota, spara och samla bra idéer. Sen finns det såklart oceaner av inspiration på Pinterest och andra sociala medier.

Låt ingredienserna visa vägen
Hur ska ni använda köket? Hur många ska laga mat, hur ofta och vad ska ni laga? Utgå från behov och intresse, och börja bygga därifrån. Testa att fundera kring vilka ingredienser du ofta använder när du lagar mat, och vilka ingredienser som du tycker om att använda. Det borde styra utformningen av ditt utekök.

Bygge
Ta hjälp av proffs eller läs på noga innan du börjar bygga ditt utekök. Några saker att tänka på: Underlaget är viktigt när du ska lägga marksten. Välj material av hög kvalitet, som tål att vara utomhus året runt. Och planera projektet väl. Terése bygger en del av sina projekt till sammans med snickaren Pawel Jaruga på Handy Man PJ.

”På uppdrag av SCA ha vi byggt ett utekök åt den matintresserade skidskyttedrottningen som lagt pjäxorna på hyllan. Det blev ett jättefint resultat somvi alla är nöjda med”, säger Terése.

 

Matcha det med miljön
Hur passar din vision av uteköket ihop med det övriga som finns i din omgivning? Försök hålla det enkelt, på en nivå som passar dig. Utgå från bra kvalitet, som håller och material som klarar att stå ute år efter år. 

Ha kul på vägen!
Det tar tid att bygga saker, speciellt härliga utekök. Tänk ut hur din projektplan för att skapa uteköket går ihop med dina övriga intressen som också ska rymmas på fritiden. Sätt ett datum för den där första utemiddagen, skapa listor på vad som ska göras och bocka av för att visualisera framgången. Då kommer ni snart sitta där och avnjuta något gott som du lagat i ditt utekök.

 

Följ Terése på hennes Instagramkonto @hullingconsulting

Du hittar även Pawel @handy.manpj på Instagram där du kan inspireras av hans byggprojekt. 

 

Foto: Kristofer Lönnå

 

 

Kärnfurusoffa

Det är inte bara miljösmart att bygga sin egna möbel utan också väldigt roligt och skapar fina minnen att se tillbaka på. Nu kan du göra en lika fin och hållbar soffa av kärnfurutrall som Petra Nyborg gjort på hennes konto @villautgard.

Många har undrat över hur @villautgards soffbygge. Vi har därför tagit fram en instruktion som ni kan inspireras av och till ett fint bygge ni med. 

1. För att bocka gavlarna till soffa/fåtölj behöver du först tillverka en jigg (mall)

2. Vi har använt metallrör som är fastsvetsade på ett metall underlag, se bild för exakta mått.

3. Ramen är tillverkad i 18s armeringsjärn som är bockade efter jiggen UTAN att hettas upp.

4. När själva gaveln är bockad bör underligaren (1170mm) som är parallell med golvet samt strävan (255mm) mellan svank och underliggare svetsas på plats för att undvika att materialet återgår.

 

5. Ska du göra en fåtölj behövs 2 gavlar, en soffa 3 gavlar eller fler. Ramen till vår fåtölj mäter 74cm bred och soffan 200cm.

6. När du är klar med dina gavlar behövs det svetsas stag som håller ihop själva ramen. Vi har använt 3 stag placerade efter tycke och smak. Ett i framkant, ett mellan strävorna i svanken och ett i bakkant. 

7. Härligt! Du har nu en ram och kan kliva i snickarbältet!

8. Nu är det dags att bestämma mått på själva virket till möbeln. Vår fåtölj har en sittbredd på 84cm.

9. Vi använde SCA Smarttimbers kupade kärnfurutrall med måtten 28x140 och klöv varje bräda på mitten för att bättre kunna följa möbelns form. Vi klöv dessutom det raka hörnet som uppkom efter första klyvningen. 

10. När du har nog många ribbor (vi har 18 per möbel) för att börja monter kan du antingen göra som oss, tillverka clips av hålband eller köpa soromater i passande storlek.
 
11. Du kan med fördel börja montera ribborna i svanken för att få till en bra rundning och bekväm sittyta. Använd gärna en distans mellan ribborna vid montering för att få till samma avstånd mellan ribborna. Vi använde ”strö” från virkespaketet.

12. Tänk även på att vända de klyvda sidorna mot varandra för att sittytan ska bli så behaglig som möjligt.

13. Vi har monterat smala ribbor under respektive gavel för att slippa ha metall mot trä på altanen. 

Du är nu i mål med din möbel!
Tagga gärna @scasmarttimber och @villautgard så at vi får se era alster!