Så lyckas du med ditt utekök

Vi är många som drömmer om det där uteköket för att laga vårlunchen eller kanske för att kunna samla vänner och familj för utsökta sommarmiddagar. Terése Hulling arbetar som inredare och inspiratör och har skapat många utekök runt om i landet. Här har vi samlat hennes bästa tips för att lyckas göra verklighet av drömmen om det härliga uteköket.

Vi är många som drömmer om det där uteköket för att laga lunchen eller kanske för att kunna samla vänner och familj för utsökta sommarmiddagar. Terése Hulling arbetar som inredare och inspiratör, här har vi samlat hennes bästa tips för att lyckas göra verklighet av drömmen om det härliga uteköket.

Börja med att bredda perspektivet
Ta in inspiration från vänner, grannen eller kanske har kvarterskrogen några smarta lösningar att inspireras av. Fota, spara och samla bra idéer. Sen finns det såklart oceaner av inspiration på Pinterest och andra sociala medier.

Låt ingredienserna visa vägen
Hur ska ni använda köket? Hur många ska laga mat, hur ofta och vad ska ni laga? Utgå från behov och intresse, och börja bygga därifrån. Testa att fundera kring vilka ingredienser du ofta använder när du lagar mat, och vilka ingredienser som du tycker om att använda. Det borde styra utformningen av ditt utekök.

Bygge
Ta hjälp av proffs eller läs på noga innan du börjar bygga ditt utekök. Några saker att tänka på: Underlaget är viktigt när du ska lägga marksten. Välj material av hög kvalitet, som tål att vara utomhus året runt. Och planera projektet väl. Terése bygger en del av sina projekt till sammans med snickaren Pawel Jaruga på Handy Man PJ.

”På uppdrag av SCA ha vi byggt ett utekök åt den matintresserade skidskyttedrottningen som lagt pjäxorna på hyllan. Det blev ett jättefint resultat somvi alla är nöjda med”, säger Terése.

 

Matcha det med miljön
Hur passar din vision av uteköket ihop med det övriga som finns i din omgivning? Försök hålla det enkelt, på en nivå som passar dig. Utgå från bra kvalitet, som håller och material som klarar att stå ute år efter år. 

Ha kul på vägen!
Det tar tid att bygga saker, speciellt härliga utekök. Tänk ut hur din projektplan för att skapa uteköket går ihop med dina övriga intressen som också ska rymmas på fritiden. Sätt ett datum för den där första utemiddagen, skapa listor på vad som ska göras och bocka av för att visualisera framgången. Då kommer ni snart sitta där och avnjuta något gott som du lagat i ditt utekök.

 

Följ Terése på hennes Instagramkonto @hullingconsulting

Du hittar även Pawel @handy.manpj på Instagram där du kan inspireras av hans byggprojekt. 

 

Foto: Kristofer Lönnå

 

 

Bygg ett bord!

Vad gör man med stumparna som blir över vid altanbygget? Bygger ett fiskbensbord så klart! Följ Petra och Eriks instruktion för ett bord med personlighet av återbrukat material.

1. Börja med att kapa identiska stavar av allt material som blivit över. Använder du kupad kärnfurutrall till ditt nya bord kan du med fördel även kapa den kupade sidan.

2. Använd gärna en ”pekpinne” för att skjuta på materialet genom sågen för att minska risken för olyckor. När du har tillräckligt antal stavar för den storlek på bord du tänkt dig är det dags för montering.

3. Ta ett befintligt bord som behöver en ny skiva eller bygg ett helt nytt. Vi har valt att göra ett bord som funkar till våra utemöbler och därför byggt ett underrede i samma stil.

4. Dra ett streck rakt över skivans mitt för att underlätta monteringen. Använd trälim och lägg två stavar som ett ”V”. Upprepa sedan så att det blir ett fiskbensmönster. Medla kupad trall innan limmet torkar.

5. När du är färdig med monteringen renkapar du kanterna. Rita stödlinjer på ovansidan och kapa längs dem.

6. För att få till snygga kanter på bordet monterar vi en ram i trä. Det ger ett proffsigt intryck på din återbrukade möbel.

7. När ramen sitter på plats är det dags att slipa hela bordsskivan till du uppnår önskat resultat.

8. Vi har valt att olja in bordet för att det ska stå emot väder och vind lite bättre. Följ bruksanvisningen.

Tipset kommer från vår ambassadör Petra. Du finner fler tips och inspiraton på hennes Instagramkonto @villautgard.

 

Text: Mariana Vikström Foto: Sandra Lee Pettersson

 

Drömmen om ett utekök i trä

Magdalena Forsberg är den matintresserade skidskyttedrottningen som lagt pjäxorna på hyllan. Nuförtiden är hon både skogsägare och ambassadör för skogen, skogsbruket och ett hållbart byggande i trä. Så valet av material var inte svårt när det var dags att bygga utekök.

Drömmen

Ett utekök i anslutning till orangeriet intill barndomshemmet vid Höga kusten. Visst låter allt i den meningen drömmigt! Magdalena Forsberg ville ha rinnande vatten i sitt utekök, där hon kan skölja sina egenodlade grönsaker, och maken Henrik hade siktet inställt på en kamadogrill. Allt kom på plats, liksom en öppen eld med grillgaller. Så blev drömmen om ett utekök verklighet, med trä från SCA SmartTimber.

Bygge

Ta hjälp av proffs eller läs på noga innan du börjar bygga ditt utekök. Några saker att tänka på: Underlaget är viktigt när du ska lägga marksten. Välj material av hög kvalitet, som tål att vara utomhus året runt. Och planera projektet väl. Tillsammans med vår inredningsexpert Terése Hulling på Hulling Consulting har vi hjälpt Magdalena att förverkliga sin dröm om ett uteköksom är byggt av Handy Man PJ med trä från SCA SmartTimber, färg från Jotun och gjutna betongskivor.

”Det blev faktiskt ännu bättre än vad vi kunde drömma om”, säger Magdalena.

Tillsammans 

Uteköket är den perfekta platsen för att laga och äta mat tillsammans med vänner och familj. Någon hackar grönsaker från landet intill, en annan fixar något att dricka och någon dukar – allt medan samtalen går i varandra. Alla kan vara med dagar och kvällarna blir precis så långa vi vill. Allt under bar himmel.

Testa några av Magdalenas goda favoritrecept! 

Potatissallad

Släng ihop Magdalena Forsbergs potatissallad – och passa på att intervallträna mellan uteköket, huset och grönsakslandet. Det var i alla fall så det såg ut när den gamla skidskyttedrottningen drog igång matlagningen. Magdalena hämtade ingredienser samtidigt som hon pratade med maken Henrik i mobilen. På vägen passade hon på att vattna några plantor och sätta ut vattenspridaren i grönsakslandet. Omkring trettio rappa turer mellan huset och trädgården blev det, hela tiden med ett stort leende på läpparna. ”Det är så jag är! Det är så mycket jag vill hinna med”, säger Magdalena.


1 ½ kg kokt potatis
1-2 gröna äpplen
1 purjolök
1 burk kapris


2 msk balsamvinäger
6 msk olivolja
1 msk vatten
Salt och nymald svartpeppar efter smak

Skär potatisen i bitar, hacka äpplet och skiva purjon. Vänd ner kapris och vinaigrette. Låt gärna stå i kylen någon timme innan servering.

Grilla

Få saker slår att grilla över öppen eld. Det är mysigt, vackert och maten får en härlig smak av veden. I sitt utekök kombinerar Magdalena och Henrik Forsberg detta med en kamadogrill, vars mångsidighet gör att de kan både snabbgrädda en pizza eller långsamt röka maten. Och just det, bryt sparrisen i stället för att skära den, tipsar Magdalena. Då tar du bort precis rätt mängd av stjälkens träighet.

Pesto

”Ju mer parmesan desto bättre”, säger Magdalena Forsberg medan hon tillagar sin vackert gröna ruccolapesto i uteköket. Här är ingredienserna till hennes version av den mortlade klassikern från Italien.

70 g ruccola
0,5-1 dl riven parmesan 
0,5 dl pinjenötter
1 dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
½ vitlöksklyfta

 

Magdas Müsli

Magdas müsli passat alltid, sommar och sol eller skolstart. Så här gör Magdalena Forsberg sin egen tmüsli. ”Jag brukar höfta, men det här är grundreceptet”, säger hon.

10 dl havregryn
5 dl rågflingor 
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
2 dl linfrö
3 dl hackade valnötter 
0,5 msk salt 
4 dl vatten 
1 dl raposolja

Gör så här:
Knåda ihop allt till små klumpar på en plåt. Ställ i ugnen på 220 graders värme i 20-30 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Det är färdigt när müslin fått lagom färg. ”Jag brukar stänga av ugnen, öppna luckan och låta det stå på plåten över natten. Tillsätt sedan de godsaker du vill ha i. Jag tar ofta russin och kokoschips.”

 

Följ Magdalena på hennes Instagramkonto, du möts av enmassa tips och inspiration @mmagdalenaforsberg. 

 

 

 

Foto: Kristofer Lönnå