Ferdigkappede produkter i et stort fjellprosjekt

  • Artikkel

SCA levererar färdigkapade reglar som sågats och hyvlats fram ur den egna jämtländska skogen för konstruktion av samtliga ytterväggar till lägenheterna i projekt View Åre.

Med målet att bli Europas bästa året-runt destination har Åre under de senaste åren växt så att det knakar. Inte minst tydligt är detta i trakterna kring VM8:an. Det vill säga den lift som dag ut och dag in transporterar skidåkare upp mot toppen av skutan. Där reser sig numera nämligen sakta fem träbeklädda huskroppar högt över allt annat i sin närhet. Ett storslaget byggprojekt med magisk utsikt som i mångt och mycket vilar på en lokal grund.

– Det känns alltid extra värdefullt att kunna leverera virke till ett projekt i närområdet. Lokal skog som kommer till användning i lokala byggen. Mer hållbart än så är svårt att bygga, säger Joakim Nehrer, försäljningschef vid SCA Wood Scandinavia.

Genom K-bygg Fresks har han och hans team vid SCA:s hyvleri i Stugun levererat färdigkapade reglar för konstruktion av samtliga ytterväggar till de totalt 157 lägenheter som projekt View Åre kommer att innehålla. Reglar som i sin tur sågats och hyvlats fram ur den egna jämtländska skogen.

Å bygge ved hjelp av allerede ferdigkappede bjelker, som stort sett bare har vært å plukke ut av pakken og montere, har gjort det utrolig mye enklere. Vi har hatt mindre avfall på arbeidsplassen og dermed trengt å kaste mindre, noe som sparer både kostnader, miljø og personell.

Rasmus Sandström, Rasmus Sandström, anleggsleder ved Totalbyggaren i Jämtland.

– View Åre är utan tvekan det största projekt jag varit chef för under mina åtta år som platschef. Vi bygger normalt sett oftast hallar, industrier och större butiksanläggningar, vilket sällan är förenligt med trä. Men att vara med och driva ett projekt som det här, där trä istället utgör en av huvudkomponenterna, känns oerhört givande för mig som gammal snickare, säger Rasmus Sandström, numera platschef vid Totalbyggaren i Jämtland och fortsätter.

– Att dessutom bygga med hjälp av redan färdigkapade träreglar, som i stort sett bara varit att plocka upp ur sina paket och montera, har underlättat massor. Vi har haft mindre spill på arbetsplatsen och i sin tur behövt slänga mindre, vilket sparat på både kostnader, miljö och personal. För grabbarna och tjejerna som är ute och bygger blir arbetsmiljön avsevärt mycket bättre när de inte behöver bära runt på dödvikten som kommer med virke de själva behöver kapa till på plats.

Av de totalt 157 lägenheter som byggs inom ramen för projektet står idag 24 redan färdiga. Resterande 133 ska i sin tur vara klara någon gång vid halvårsskiftet nästa år. Ett mål man känner sig trygga i att kunna nå, delvis tack vare pålitliga samarbetspartners.

– Som alltid i sådana här sammanhang finns det två delar. Förarbetet innan en affär och hur man levererar efter att affären är i hamn. Allt har fungerat bra med både K-bygg Fresks och SCA i det här fallet tycker jag. Leveranstiderna har hållits och allt har varit helt och fräscht när det har anlänt. Blir det fler liknande projekt i framtiden kommer samma upplägg absolut vara ett högintressant alternativ, avslutar Rasmus.

Mer inspirasjon

Logo

Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA (publ)