Gjenbruk gir nytt liv til terrassebord av kjernefuru

  • Artikkel

Da Petra Nyborg i Östersund kjøpte et gammelt tømmerhus, ble det starten på en ny lidenskap. En lidenskap som nå inspirerer andre gjenbruks- og interiørinteresserte.

Återbruk har en viktig miljöaspekt som är central för Petra. Och trä kan, om det vårdas, hålla länge, omformas och ges flera liv.

"Jag vurmar för trä eftersom det är ett levande material som går att återanvända många gånger, återvinna och kassera utan att det skapar avfall. Det gäller ju inte minst kärnfurun", säger Petra.

Kärnfurutrallen tillverkas av den innersta delen av furustockarna, från 80-100 år gammal senvuxen furu. Trallen som användes i SCA:s monter under skidskytte-VM i Östersund i mars 2019 fick nytt liv hos Petra och Erik, som tillsammans designade och byggde utemöbler och ett altangolv.

När jag fick gå på altangolvet för första gången kändes det precis så där lent att gå på som man hade förväntat sig, det var en speciell känsla. Sedan blir det ju så vackert grått efter några år också.

Petra

Kärnfurun är rik på naturens egna impregneringsämnen och är naturligt beständig mot röta, svamp och skadedjur. Den är lätt kupad, så att vatten rinner av och inte skadar träet, och trallen kan gärna få ligga och torka ett tag innan användning.

"Den passar jättebra att använda till utomhusmöbler och altangolv, som vårt. Man behöver inte behandla den på något sätt, men vi såpskurar den. Såpan är ju också naturlig, precis som trallen."

Kärnfurutrall

Läs mer om vår Kärnfurutrall här

Petra är en av våra ambassadörer. Du hittar fler tips och inspiration på hennes Instagramkonto @villautgard.

Text: Mariana Vikström Foto: Sandra Lee Pettersson

Mer inspirasjon

Logo

Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA (publ)