Tips från kulörchefen

Nina arbetar som kulörchef på Jotun, det hon och hennes kollegor inte vet om kulör är inte värt att veta. Hon har en lång erfarenhet av att jobba fram nya kulörer och nya kombinationer. Vi frågade henne om råd när det kommer till kulörval utomhus – Här är hennes fem bästa tips:

JOTUN 8413 Herregaardsgronn JOTUN 10416 Perlehvit

1. Tänk helhet

Fasadkulören du väljer påverkas av alla andra kulörer och material som den kommer i kontakt med. Det innebär att den påverkas av kulören på andra detaljer på huset, såsom fönster, grund och takpannor men också av miljön runt huset såsom sten, gräsmatta, plattor eller grus. Därför är det a och o att tänka helhet när du väljer utomhusfärg till ditt hus.

 

2. Vitt är mer än bara vitt

Kom ihåg att vitt kan betyda massa olika saker - det finns olika vita nyanser som kommer få din husvägg att se olika ut. Om du har förmålade vita fönster och dörrar är de troligtvis målade med den gulvita kulören 1453 Bomull/S 0502-Y. Det innebär att om du väljer en helt vit kulör på fasaden så kommer den få dina förmålade detaljer att se gula och lite smutsiga ut.
 

 

3. Kulör visar vägen

Ju större kontrasten mellan fasadkulören och komplementkulören är, desto större fokus kommer detaljerna få. Det ger dig möjligheten att både tona ner och framhäva detaljer på husets fasad, allt efter tycke och smak. Om du vill ha ett diskret och elegant uttryck, välj svagare kontraster mellan fasadkulör och kulör på detaljerna. För att få så lite detaljfokus som möjligt väljer du en och samma kulör rakt igenom.

JOTUN 1453 Bomull

JOTUN 2279 Dodenkopf 10416 Perlehvit

4. Kom ihåg grunden

Kom ihåg grundmuren - den är en viktig del av huset! Många människor målar det kritvitt av gammal vana. En grundvägg bör helst målas i en dämpad jordfärg som ger huset en solid förankring, gentemot marken. Grå, beige och bruna toner kan vara en bra start - se bara till att kulören du väljer matchar fasadens kulör. Då blir övergången mellan mark och hus mjukare och mer harmonisk.

5. Välj kulör i rätt miljö

Välj inte husets kulör under en taklampa eller på en digital skärm, kulörer förändras ENORMT mycket i olika ljus. Välj kulör efter hur den ser ut utomhus, det är ju där den ska vara. Om du är osäker målar du några färgrutor på lösa plankor och ställer upp dem mot väggen. Titta på dem både i dagsljus och när eftermiddagsolen ligger på – först då får du ett korrekt intryck av kulören.

 

For mer inspirasjon og flere fargeforslag, se Jotun Måla Utomhus.